Ahad, 29 Januari 2023

Memilih Personaliti Diri


Salah satu masalah terbesar dalam hidup adalah masalah personaliti. Personaliti seolah-olah sentiasa bertembung. Banyak daripada kesusahan dan kesukaran kita datang kerana orang tidak boleh bergaul antara satu sama lain. 

Rumah hancur, persahabatan musnah, masalah pekerjaan dan beratus serta beribu lagi masalah timbul kerana pertembungan personaliti. Juga peperangan antara negara-negara bangsa yang berbeza terjadi akibat gagal untuk melihat dari mata ke mata dan hati ke hati.

Di sini sekali lagi kuasa terbesar manusia yang mempunyai kuasa untuk memilih memainkan peranan yang paling penting. Berhenti untuk memikirkannya.

 • Anda boleh memilih untuk menjadi mesra atau anda boleh memilih untuk tidak mesra. 
 • Anda boleh memilih untuk membantu, atau anda boleh memilih untuk menolak untuk membantu. 
 • Anda boleh memilih untuk bekerjasama atau anda boleh memilih untuk menjadi degil. 
 • Anda boleh memilih untuk teruja atau anda boleh memilih untuk bertenang. 
 • Anda boleh memilih untuk hilang sabar atau anda boleh memilih untuk mengabaikan perkara yang biasanya akan menyebabkan anda kecewa. 
 • Anda boleh memilih untuk disayangi atau anda boleh memilih untuk dibenci. 
 • Anda boleh memilih untuk tersenyum atau anda boleh memilih untuk berjalan-jalan dengan muka yang bengis. 
 • Anda boleh memilih untuk mempercayai atau anda boleh memilih untuk tidak mempercayai semua orang yang anda temui. 
 • Anda boleh memilih untuk mempercayai bahawa "semua orang menentang anda" atau anda boleh memilih untuk mempercayai bahawa semua orang menyukai anda. 
 • Anda boleh memilih untuk menjadi kemas dan bersih atau anda boleh memilih untuk selekeh dan selamba. 
 • Anda boleh memilih untuk menjadi malas atau anda boleh memilih untuk bercita-cita tinggi. 
Berhenti untuk memikirkannya lagi. Tidakkah anda membuat pilihan anda sendiri? Anda pasti melakukannya. Berikut ialah salah satu kes terbaik dalam rekod.

Benjamin Franklin berdepan dengan perasaan negatif bahawa dia sentiasa kehilangan kawan. Dia mula menyedari bahawa dia sentiasa bertengkar dengan orang lain. Dia tidak boleh bergaul dengan orang ramai. 

Suatu hari, sekitar Hari Tahun Baru, apabila Tahun Baru resolusi biasanya dibuat, dia duduk dan membuat senarai semua ciri personalitinya yang jahat. Dia menyenaraikannya satu persatu. Dia menyusunnya, meletakkan sifat yang paling berbahaya di bahagian atas senarai, hingga yang paling tidak berbahaya. 

Kemudian dia memutuskan bahawa dia akan menghapuskan ciri-ciri personaliti jahat ini satu persatu. Setiap kali dia mendapati bahawa dia telah berjaya menghapuskan satu, dia akan memotongnya dari senarai, sehingga dia telah membersihkan keseluruhan senarai. 

Dia membangunkan salah satu personaliti terbaik di Amerika. Semua orang memandang tinggi kepadanya dan mengaguminya. Apabila tanah jajahan memerlukan bantuan daripada Perancis, mereka menghantar Franklin. 

Orang Perancis sangat menyukai Franklin sehingga mereka memberikan apa yang dia minta. Hari ini dalam hampir semua buku tentang pembinaan personaliti, nama Benjamin Franklin disebut sebagai kes pembangunan personaliti yang paling cemerlang.

Katakan sebaliknya, jika Franklin telah memilih untuk menjalani kehidupan tanpa melakukan apa-apa tentang keperibadiannya. 

Katakan Franklin telah melakukan apa yang dilakukan oleh berjuta-juta orang hari ini, menggunakan keperibadian mereka seperti yang diberikan kepada mereka secara semula jadi oleh ibu bapa mereka. 

Katakan bahawa Franklin meneruskan cara hujahnya, dia tidak akan berjaya mendapatkan Perancis untuk membantu tanah jajahan, dan seluruh sejarah Amerika Syarikat akan diubah. 

Satu keperibadian membuat perubahan besar kepada sesebuah negara. Namun begitu, berjuta-juta orang berjalan-jalan dan berkata, "Apa yang boleh saya lakukan mengenainya?" macam mana anda tahu? Bagaimana anda tahu apa yang anda mungkin boleh lakukan seiring dengan berlalunya tahun. 

Lincoln berkata, "Saya akan menyediakan diri saya dan suatu hari nanti masa saya akan tiba." Dan ia berlaku. Dia memilih untuk mempercayai kesediaan. Sekurang-kurangnya kita akan menjadikan hidup ini munasabah dan menyeronokkan untuk orang di sekeliling kita. Sekurang-kurangnya kita tidak akan bertanggungjawab untuk membawa masalah yang tidak perlu kepada orang di sekeliling kita.

Berapa kali seorang ahli keluarga membuat hidup sengsara untuk semua orang lain dalam keluarga? Berapa kerap seorang bapa yang tidak munasabah atau mungkin juga seorang ibu membuat semua ahli keluarga yang lain berharap bahawa mereka tidak pernah dilahirkan dalam keluarga itu. Satu orang boleh memusnahkan atau membuat seluruh keluarga sengsara. 

Namun, orang yang sama ini, dengan menggunakan kuasa terbesar yang diberikan kepada manusia - kuasa untuk memilih - boleh menjadikan kehidupan yang indah bagi orang-orang di sekelilingnya dan terutamanya ahli keluarga terdekatnya sendiri. 

Jika setiap daripada kita menjadikan kehidupan keluarga sendiri sebagai pengalaman yang menyenangkan dan menyeronokkan, seluruh dunia boleh diubah dalam masa yang sangat singkat.

Satu masalah yang dihadapi ramai orang semasa mereka menjalani kehidupan adalah kehilangan orang yang disayangi. Ramai orang selepas kehilangan ibu, bapa, abang, atau kawan rapat atau saudara mara, menjadi sangat kecewa sehingga kehidupan mereka menjadi tidak bermakna. "Apa yang ada untuk hidup sekarang?" mereka bertanya. 

Di seluruh dunia terdapat beribu-ribu orang yang berjalan melalui jalan-jalan dan melalui keseimbangan hidup mereka sebagai "mayat hidup." Gagal menyedari bahawa mereka memiliki kuasa terbesar ini - kuasa untuk memilih. Mereka meneruskan kehidupan mereka memilih untuk menjadi beban kepada diri sendiri dan semua orang di sekeliling mereka. 

Anda tidak boleh menyalahkan orang-orang ini, kerana kehilangan mereka adalah besar. Kejutan itu mungkin sangat mendadak tanpa sebab. Mereka tidak dapat menganalisis mengapa ia perlu berlaku. Kadang-kadang tidak mudah untuk menganalisis mengapa ia berlaku. 

Tetapi sama ada kita boleh menganalisisnya atau tidak, tugas penting di tangan sekarang ialah apa yang perlu dilakukan dengan keseimbangan kehidupan yang tinggal kepada yang ditinggalkan.

Kami merasakan bahawa cara terbaik untuk menjawab soalan hebat ini adalah melalui cerita yang kami temui suatu ketika dahulu. Seorang bintang bola sepak kolej muda kehilangan ibunya seminggu sebelum "perlawanan besar." Jurulatih tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Dia tidak pernah mengalami pengalaman seperti ini sebelum ini. 

Dia akhirnya memutuskan bahawa dia akan menyerahkan kepada bintang muda itu sendiri. Jika budak itu memutuskan untuk bermain, itu tidak mengapa dengan jurulatih. Namun, jika pemuda itu memutuskan bahawa kejutan itu terlalu hebat dan dia akan memutuskan untuk tidak bermain, maka jurulatih akan mematuhi keputusannya. 

Hari permainan tiba. Pasukan itu berlari keluar di padang. Bintang muda itu bersama mereka. Pasukan itu meneruskan dengan isyarat latihan mereka, manakala bintang bola sepak muda itu pergi ke tempat penonton. Dia berdiri di situ. Kira-kira dua belas baris di tempat berdiri di sana ada tempat duduk kosong. Ia disarungkan dengan warna hitam. 

Pemuda itu berdiri di situ - melihat tempat duduk kosong berbalut hitam dan berkata. "Ibu, saya bermain permainan ini untuk kamu." Dia kemudian masuk ke dalam permainan dan membantu pasukannya mencapai kemenangan.

Berikut adalah ilustrasi hebat tentang kuasa untuk memilih. Lelaki muda ini boleh duduk dan mula menangis. Dia boleh menjadikan dirinya subjek simpati daripada semua rakan sepasukannya. Dia boleh membuat mereka semua berasa sangat menyesal bahawa seluruh pasukan akan terjejas dan permainan akan hilang.

Tetapi dia memilih untuk kepentingan semua. Dia mendapat manfaat, pasukannya mendapat manfaat, dan pastinya, ibunya di mana sahaja dia berada, benar-benar bangga dengan anaknya. Dia bermain seperti mana yang ibunya mahu dia lakukan. Itulah jawapannya. 

Selepas orang yang tersayang telah tiada lagi, apa yang boleh kita lakukan? Teruskan hidup seperti mereka mahu kita lakukan dalam hidup. Buat mereka bangga dengan kita walau di mana pun mereka berada.

Benar, kita tidak boleh mengawal keadaan tetapi kita boleh mengawal kuasa kita untuk memilih. Dalam mengawal kuasa kita untuk memilih, kita boleh membuat kehidupan ini menjadi menarik dan berbaloi untuk diri kita dan orang lain di sekeliling kita.

Kita melihat semua masalah kehidupan dan ia kelihatan tidak dapat diatasi. Kita melihat sekeliling dan tertanya-tanya, adakah hidup ini akan berbaloi. Sesetengah orang akan pergi lebih jauh dengan mengatakan bahawa dunia semakin buruk dan bukannya lebih baik. 

Dunia akan mula menjadi lebih baik sebaik sahaja kita memilih untuk menjadikannya lebih baik. Jangan tunggu orang lain mula memperbaiki dunia. Jangan tunggu jiran anda mula memperbaiki dirinya - anda mulakan. 

Jika setiap seorang daripada kita akan mula memilih untuk memperbaiki dirinya, kita boleh mengubah dunia kecil kita sendiri, dunia kecil yang setiap orang hidup bersama kita. Itulah yang paling penting bagi kita. Itulah yang boleh kita lakukan sekarang. 

Setiap seorang daripada kita mungkin mempunyai lima atau seratus lima orang yang kita temui. Jika kita mempunyai pengaruh yang menyenangkan dan membantu pada lima atau seratus lima ini, pengaruh kita terhadap mereka akan menjadi lebih baik - mereka seterusnya akan mempengaruhi orang lain dengan cara yang sama - ia tidak akan ambil masa selagi anda mungkin berfikir untuk mengubah dunia ini menjadi tempat yang lebih baik untuk didiami.

Beberapa ketika dahulu kami melihat satu artikel dalam akhbar tentang jalan tertentu yang akan dijadikan boulevard oleh pihak berkuasa kerajaan. Semua rancangan telah dibuat dan semua orang duduk dan menunggu kuasa yang akan mula membuat penambahbaikan yang diperlukan. Ia akan menjadi "jalan berjuta dolar." 

Tetapi sesuatu berlaku. Pegawai kerajaan mendapati mustahil untuk meneruskan rancangan itu dan idea itu dibentangkan. Seorang lelaki yang tinggal di boulevard memilih untuk melakukan sesuatu mengenainya. Dia memutuskan bahawa jika pegawai kerajaan tidak akan mengindahkan boulevard itu, sekurang-kurangnya dia boleh lakukan adalah untuk mencantikkan halaman depan rumahnya sendiri. 

Inilah yang dia buat. Ia menjadi salah satu tempat yang paling menarik di boulevard. Jirannya melihat apa yang dia lakukan dan jirannya mula mencantikkan tempatnya, ini berterusan dengan setiap jiran, sehingga seluruh boulevard kelihatan seperti "boulevard jutaan dolar." 

Siapa yang buat? Sebenarnya, seorang lelaki. Dia memilih untuk memulakan dan semua orang mengikutinya. Jangan kata anda tidak boleh mengubah dunia. Anda boleh mengubah dunia kecil anda dan itulah yang penting. Anda memilih untuk berfikir bahawa anda boleh mengubahnya - orang seterusnya akan mendapat idea itu dan ia akan dilakukan dan anda boleh menjadi orang yang memulakannya di rumah, di tempat kerja, di komuniti anda sendiri, malah di negara anda.

Hampir setiap masalah personaliti boleh diselesaikan jika kita hanya memilih untuk mengikuti satu cadangan kecil yang mudah. Begitu ramai suami isteri yang hidup serba kekurangan kerana pelbagai perselisihan faham. Berjuta-juta orang yang bekerja di tempat kerja berasa tertekan dengan pekerjaan mereka kerana pelbagai bentuk perselisihan faham. 

Malah negara-negara mendapati diri mereka berperang kerana perselisihan faham yang tidak dapat diselesaikan. Jika orang yang terlibat ini menggunakan kuasa terbesar yang diberikan kepada manusia ini, kuasa untuk memilih - kita akan mendapati diri kita berada dalam gaya hidup yang berbeza sama sekali. 

Bertahun yang lalu seorang ahli falsafah tua yang bijak berkata, "Jika kita tidak bersetuju - biarlah kita tidak bersetuju dan tidak perlu menyusahkan orang lain."

Jika kita sedar sebagai individu, jika kita sedar sebagai suami dan isteri, bahawa dua orang yang tinggal bersama pasti mempunyai perbezaan pendapat, tidak mengapa untuk tidak bersetuju tetapi tanpa perlu berselisih, keseluruhan gambaran perkahwinan antara bangsa yang berbeza akan berubah dalam sekelip mata. 

Perkahwinan boleh menjadi lebih menyeronokkan. Kehidupan rumahtangga mungkin lebih berbaloi. Pengaruh kepada kanak-kanak akan sangat besar. Kadar perceraian akan berkurangan dengan begitu banyak, ia akan menjadi sukar dipercayai.

Perbezaan pendapat yang besar dalam fikiran pekerja adalah sedemikian rupa, sehingga berjuta-juta orang tidak berpuas hati dalam kerja mereka. Banyak kali, orang-orang ini mendapati bahawa mereka suka bekerja, suka dengan gaji mereka, suka menikmati persekitaran kerja, tetapi mereka tidak dapat bergaul dengan orang tertentu. 

Beribu-ribu orang sentiasa bertukar pekerjaan, kerana perbezaan pendapat. Jika orang-orang ini menggunakan kuasa terbesar ini - kuasa untuk memilih dan tidak bersetuju tanpa berselisih faham, mereka akan mendapati diri mereka lebih bahagia, lebih seronok terlibat dalam kerja mereka, lebih bebas dan lebih mudah dengan orang yang mereka hubungi. 

Ia akan menjadi beban yang besar di bahu mereka, kerana daripada melawan orang dan keadaan, mereka akan lebih berwaspada untuk memahami orang lain dan pendapat mereka.

Kebanyakan daripada kita mempunyai pengalaman melalui satu atau dua peperangan atau lebih. Kami telah melihat bahawa adalah satu perkara untuk memenangi peperangan dan satu perkara lagi untuk memenangi keamanan. 

Paling menarik apabila anda memikirkannya, bahawa negara yang anda kalahkan dalam peperangan, anda mesti, selepas perang, memberi makan dan pakaian, membantu negara yang ditakluki itu bangun semula, memberi bantuan kewangan supaya ekonominya nanti dapat berdiri sendiri dan mempertahankan diri. 

Untuk tujuan apa? Seseorang tidak pernah tahu. Untuk memulakan konflik lain? Untuk mencipta semula perkara yang anda ingin musnahkan? Adakah negara-negara di dunia suatu hari nanti akan menggunakan kuasa terbesar ini - kuasa untuk memilih dan menyelamatkan diri mereka daripada malapetaka besar ini? 

Adakah negara-negara di dunia suatu hari nanti akan memilih untuk tidak bersetuju tanpa perlu mengatakan tidak bersetuju? Marilah kita berharap mereka akan melakukannya. Mereka boleh. Sama seperti kita boleh menggunakan kuasa terbesar ini.

Kuasa untuk memilih, untuk menjadikan kehidupan individu kita sendiri berbaloi dan menyeronokkan sama seperti kita boleh menggunakan kuasa ini untuk memilih untuk menjadikan kehidupan keluarga kita menyenangkan dan bahagia, begitu juga negara-negara di dunia boleh menjadikan keluarga negara, satu keluarga besar yang bahagia. Bunyi terlalu indah? Kami mempunyai kuasa yang kami mampu, jika kami mahu.

Bagaimana seseorang boleh begitu yakin? Pergi ke simfoni kadang-kadang, atau tonton orkestra simfoni yang hebat di televisyen. Apa yang anda nampak? Seratus lelaki atau lebih memainkan satu pilihan muzik yang hebat. Perhatikan sedikit lagi dan anda akan melihat banyak, pelbagai jenis instrumen, masing-masing mengeluarkan bunyinya sendiri dan menyumbang bitnya sendiri kepada keseluruhan pemilihan muzik. 

Instrumen yang berbeza, ya tetapi tidak bersetuju - tidak sama sekali. Tiada konflik - semua dalam harmoni. Setiap pemain berhasrat untuk menjadikan pemilihan sebagai sekeping muzik paling cemerlang yang pernah dimainkan. Setiap lelaki mendapat keseronokan dalam membuat persembahan hebat ini. Kebanggaan setiap lelaki memuncak apabila dia melihat pemilihan muzik yang hebat semakin hampir.

Analisis orkestra simfoni yang hebat ini lebih dekat sedikit dan apa yang anda dapati adalah setiap lelaki memilih untuk bermain dalam orkestra. Setiap lelaki memilih untuk memainkan alat muzik tertentu yang dia gunakan. Setiap lelaki memilih untuk berharmoni dengan pemain lain. Setiap lelaki memilih untuk melakukan yang terbaik dengan apa yang dia mahu. Dia memilih untuk mengikut konduktor, kerana dia mengarahkan mereka melalui pemilihan jenis alat muzik masing-masing.

Begitu juga kita boleh. Kami telah diberi kuasa ini. Kita telah diberikan kuasa terbesar ini - kuasa untuk memilih - oleh konduktor yang hebat. Konduktor yang hebat menyayangi kita. Konduktor yang hebat mahu kita berbaik-baik. Ya, kita semua berbeza. Adat yang berbeza, makanan yang berbeza, perangai yang berbeza, bahasa yang berbeza, tetapi tidak begitu berbeza sehinggakan kita tidak boleh bergaul antara satu sama lain - jika kita akan berselisih tanpa perlu berselisih. 

Konduktor yang hebat sering dirujuk sebagai bapa kami. Sebagai bapa kami, dia telah memungkinkan untuk hidup bersama sebagai satu keluarga besar yang damai. Dia telah menjadikannya satu kemungkinan, dengan memberi kita kuasa untuk memilih, Adakah kita akan menggunakannya dengan waras atau kita akan menggunakannya secara bodoh? Kami mempunyai kuasa - kuasa terbesar ini - kuasa untuk memilih. Memilih personaliti yang kita kehendaki.

Sumber rujukan : 
Your Greatest Power oleh J.Martin Kohe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen skim cepat kaya dan spam tak dibenarkan di ruang ini